MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: “YENİ YÖNETMELİKLE KAYIT DIŞILIK ORTADAN KALKACAK”

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti ve Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliklerde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelikler 31 Ağustos 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı.

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: “YENİ YÖNETMELİKLE KAYIT DIŞILIK ORTADAN KALKACAK”
Saat: 20:04 Tarih: 31/08/2023 Tarih: 31/08/2023

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan, tüm motorlu araç satıcılarının çatı kuruluşu Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu’nun (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerin çok yerinde olduğunu, bu çalışmalar sayesinde sektör standartlarının belirlendiğini ifade etti. Erkoç, yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu:

“Öncelikle göreve geldiği günden itibaren ikinci el sektörünü düzene sokmak adına yaptığı çalışmalar ve attığı önemli adımlar için Sayın Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. İlan sitelerindeki sahte araç ve gayrimenkul ilanlarının önünün kesilmesi, söz konusu sitelerde gerçek veya tüzel kişilerin ilanlarının yer alacak olması spekülatif fiyat artışlarını bitirirken, haksız rekabeti ve kayıt dışılığı da ortadan kaldıracaktır. Uzun zamandır dile getirdiğimiz gibi 2. el araç sektörü maalesef kayıt dışı faaliyetin en yoğun olduğu sektörlerden biri idi. Kayıt dışı ile mücadele etmek ve haksız rekabetin önüne geçmek için büyük çaba sarfettik… Kayıt dışı satış yapan kişiler vergi kaybının yanı sıra sektörde deformasyona sebep oldukları gibi araç fiyatlarında da normal ötesi fiyatlara ve köpük diye tabir ettiğimiz bir artışa sebep oluyordu. Son dönemde Sayın Bakanımızın konuya eğilmesi ve alınan tedbirlerle sektör yavaş yavaş normalleşmeye başlamıştı. Şimdi bu yönetmelikle birlikte bu normalleşmenin de hızlanacağını, devletimizin vergi kaybının da önleneceğini düşünüyoruz. Yeni yönetmelikle yetki belgesi amacına ulaşırken, cezalar da caydırıcı olacaktır.”

Türkiye’de ikinci el sektöründe kayıt dışılığın çok fazla olduğuna dikkat çeken Erkoç, “Kayıt dışı çalışan ve araç alım satımını meslek haline getiren kişiler için tedbir alınması büyük önem taşıyor. Türkiye’de yıllık yaklaşık olarak 750 bini sıfır, 8 milyon 250 bini ikinci el olmak üzere toplam 9 milyon araç satılıyor. Bugün yapılan sıfır ve ikinci el araç satışlarının sadece 5’te 1’i bayi ve yetkili motorlu araç satıcıları tarafından gerçekleştiriliyor. Geri kalan beşte dörtlük kısmı ise kayıt dışı çalışan, bu işle alakası olmayan kişilerce gerçekleştiriliyor. Haliyle devletin vergi kaybı da büyüyor. Bu kişiler yanında personel istihdam etmeden, iş yeri gideri olmadan, devlete vergi vermeden bu işi yaptıkları ve piyasanın dengesini bozdukları için haksız rekabet oluşuyor. Devlete vergisini ödeyen, personel çalıştıran, bu işi kayıtlı bir şekilde hakkıyla yapan tacirlerimiz, tüccarlarımız da mağdur oluyor. Yeni yönetmelik mağduriyetleri de ortadan kaldıracaktır” diye konuştu.

Yorum yaz