Bakan Tunç,: “Bakanlıklarımızın önceliği 6 Şubat depremlerinde yıkılan şehirlerimizi yeniden inşa etmek”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bakanlıklarımızın önceliği 6 Şubat depremlerinde yıkılan şehirlerimizi yeniden inşa etmek ve afet riskine karşı dayanıklı şehirler kurmak" dedi.

Bakan Tunç,: “Bakanlıklarımızın önceliği 6 Şubat depremlerinde yıkılan şehirlerimizi yeniden inşa etmek”
Saat: 11:48 Tarih: 18/11/2023 Tarih: 18/11/2023

OSMANİYE - BHA

Osmaniye’yi ziyaret eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kentteki temasları çerçevesinde Osmaniye Valiliği ziyaret etti, ardından protokol üyeleri ile basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.

Bakan Tunç, toplantı ardından yaptığı açıklamada, “Valimiz ve İlimiz Yöneticileri ile beraber Osmaniye’de yapılan yatırımları değerlendirdik ve bu yatırımlarla ilgili olarak karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Öğleden önce Kilis’teydik, bu ziyaretin ardından Osmaniye’mize intikal ettik. Osmaniye’miz Şehitler Diyarı, tarih şehri, kültür şehri. Gerçekten Ülkemiz için çok önemli bir vilayetimiz. Tarımda, sanayide son zamanlarda ilerlemeye ve kalkınmasını sürdürmeye devam ediyor. Bu kalkınmada İlimiz yöneticilerinin çok güçlü payı var. Başta Sayın Valimize, Milletvekillerimize, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Adalet Bakanlığı olarak İlimizde gerçekleştireceğimiz yatırımları da değerlendirdik. Osmaniye’miz 6 Şubat depremlerinde hasar gören 11 vilayetimizden birisi. Yaklaşık 20 Bin hak sahibi var, 10 Bin ağır hasarlı bina söz konusu ve Osmaniye’de 1010 vatandaşımızı kaybettik depremde. Allah’tan rahmet diliyorum, mekânları cennet olsun. Bir kez daha Osmaniye’mizin başı sağ olsun. Bundan sonra artık yaraları sarma zamanı” dedi.

“Bakanlıklarımızın önceliği 6 Şubat depremlerinde yıkılan şehirlerimizi yeniden inşa etmek”

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle deprem bölgesinin yeniden inşası sürecinde bir aksama olmaması için her kabine toplantısında ilk gündem maddesi olarak konuyu gündeme getirdiğini ifade eden Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç, “Bakanlıklarımızın deprem bölgesindeki illerdeki çalışmaları sürekli kontrol ediliyor. Bu anlamda da önceliğimiz bizim daima 6 Şubat depremlerinde yıkılan şehirlerimizi yeniden inşa etmek ve afet riskine karşı dayanıklı şehirler kurmak.” Dedi.

“Deprem bölgesinden vatandaşlarımız için yeni mahkemeler kurulmasını sağladık”

“Bölgede ağır hasarlı kamu binalarından adliye binalarımız da hasar görmüştü. Özellikle eski dönemlerde yapılan adliye binalarımız ve hükümet konakları içerisinde bulunan adliye binalarımız depremde hasar görmüştü. 15 adliyemiz hasar görmüştü, 2’si müstakil diğerleri hükümet konaklarıyla beraber. Şimdi bunların yeniden inşa sürecini başlattık, hızlı bir şekilde ihalelerini, proje çalışmalarını gerçekleştiriyoruz ve inşaat programlarını da hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz. Tabi bu süreçte bölgede yeni mahkemelerin kurulmasını sağladık. Birçok ilimizde yeni idare mahkemeleri kurduk çünkü idari yargıda özellikle yıkım kararları, hasar tespit davaları ve hak sahipliğiyle ilgili davalar konusunda yoğunlaşmanın olacağını biliyorduk. Bu yoğunlaşmayı karşılayabilmek için de bölgede yeni mahkemelerin kurulmasını sağladık. 11 vilayetimizde 131 yeni mahkeme kuruldu. 174 ilave hâkim ve savcı atamaları gerçekleştirildi. 47 ilave idari yargı hakimi, toplamda 221 ilave hakim bölgede çalışmalarına başlamış oldu atamaları Hakimler Savcılar Kurulu tarafından yapılarak. Osmaniye’mizde de İdare Mahkemesi kurulmasını sağladık ve İdare Mahkememizde şu ana kadar 1055 deprem kaynaklı dava açıldı. Eğer burada idare mahkemesi açılmamış olsaydı bu iş için vatandaşlarımızın komşu illere gitmesi zor olacaktı. O nedenle Osmaniye İlimizde idare mahkemesinin kurulması bu anlamda önemliydi. Osmaniye’de yeni hâkim atamalarını da gerçekleştirdik. İdare mahkememize 7 idari yargı hâkiminin ataması gerçekleşti. Deprem sonrasında 1 savcı, 12 hâkim, toplamda 20 ilave hâkim atamasını Hâkimler Savcılar Kurulumuz tarafından gerçekleştirdik. ” dedi.

“Osmaniye ve ilçelerine adliye binası yapacağız”

Osmaniye’nin adliye binası ihtiyacı olduğunu belirten Bakan Tunç, “Bununla ilgili çalışmalarımızı da belli bir noktaya getirdik arsaya ilgili imar çalışmalarımızı sağ olsun belediye başkanımız gerçekleştirdi ve hemen hükümet binamızın karşısında çok güzel bir arsa inşallah inşaatını gerçekleştireceğiz. Osmaniye merkez adalet binamız proje ihalesi gerçekleşti şu anda proje çalışmaları başladı ve 2024 yılı inşaat programına da alarak Osmaniye’mize yakışır bir adalet sarayının inşallah Osmaniyelilerin hizmetine kazandırmak için çalışacağız. Yeni adalet binalarımızı inşallah hızlı bir şekilde Osmaniye, Kadirli ve Düziçi ve Bahçe ilçemize kazandırmanın gayreti içerisinde olacağız” dedi

“750 günde bitecek dava 168 günde tamamlanmış olacak, bölgeye dışarıdan bilirkişi atanabilecek”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sözlerinin devamında, “Son dönemlerde afet riski ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bir kanun çalışması oldu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekillerimizin takdirine sunuldu ve yasalaştı. O kanun çerçevesinde özellikle yargı hizmetlerinin burada aksamamasıyla ilgili olarak da önemli düzenlemeler bu kanun teklifinin içerisinde yer aldı. Gaziantep’te gerçekleştirmiş olduğumuz deprem değerlendirme toplantısında yargı hizmetleri ve yargı süreçlerinin, adli konuların, şehirlerin inşasını geciktirmemesi ve yıkım kararları nedeniyle özellikle binaların yıkılamaması ve yerine yenilerinin yapılamamasından doğan gecikmelerin olmaması için de gerekli yasal düzenlemeleri yapmamız gerekiyordu. O toplantıda dile getirilen görüşler doğrultusunda idari yargılama usulü kanununa yeni bir madde, geçici bir madde ekledik. 6 Şubat depremlerinden zarar gören 11 vilayetimizde yıkım kararlarıyla ilgili olarak hasar tespit davalarıyla ilgili olarak belirli olan süreçten ayrı bir usulü ihdas etmiş olduk. Bu bir geçici madde. Yaklaşık 760 günde sonuçlanacak olan bir idari dava bu usulle 168 günde tamamlanmış olacak. Ayrıca, bölge dışından da bilirkişi atanabilmesine imkân sağlayan ve bilirkişi raporlarının gecikmemesi ve yargı süreçlerinin burada gecikmemesiyle ilgili olarak gerekli yasal düzenlemeleri de gerçekleştirdik. Geçen hafta meclisimizde yasalaştı ve Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Burada yeni kurulan İdare Mahkememiz de bu usul çerçevesi içerisinde açılan davaları hızlı bir şekilde sonuçlandıracak. Ben burada yeni göreve başlayan idari yargı hâkimlerimize ve diğer hâkimlerimize kolaylıklar diliyorum.” dedi.

Yorum yaz