Aydın “yaşlılarımız sahipsiz değildir”

Dünya genelinde kutlanan 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü münasebetiyle düzenlenen bir etkinlikte konuşan Dünya Yaşlanma Konseyi ve İbni Sina Enstitüsü  Başkanı Dr  Kemal Aydın  herkesin potansiyel  birer yaşlı adayı olduğunu söyleyerek “Kimse Yaşlıları Sahipsiz  Sanmasın” dedi.

Aydın “yaşlılarımız sahipsiz değildir”
Saat: 16:02 Tarih: 02/10/2021 Tarih: 02/10/2021

Her geçen gün artan  bu bilinçlenmenin önemine dikkat çeken Konsey Başkanı Kemal Aydın, Dünya’ daki ve  Türkiye’deki verileri açıklarken bazı gerçeklere dikkat çekti.

Aydın, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre son 5 yılda yaşlı nüfusun yüzde 17 artarak geçen yıl 6,9 milyona ulaştığını ve 2018’de 7,1 milyon kişiyi aşacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye’de ileri yaştaki nüfusun her geçen gün arttığına işaret eden Aydın, dünya nüfusunun yüzde 8,9’unu yaşlıların oluşturduğunu kaydetti.

Aydın, 2005’te yüzde 5,7 olarak hesaplanan 65 yaş üzeri nüfus oranının, 2010’da yüzde 7,2’ye, 2017’de ise yüzde 8,5’e yükseldiğine dikkati çekerek, Türkiye’nin dünyanın en hızlı yaşlanan ilk 3 ülkesi arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye’nin yaşlı nüfus oranıyla 167 ülke arasında 66. sırada yer aldığına dikkati çeken Aydın, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payının 2050’de yüzde 20,8’e ulaşacağının öngörüldüğünü aktardı.

Sağlıklı ve aktif yaşlanan bir toplum oluşturmak, yaşlılara yönelik sağlık hizmetlerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla Birleşmiş Milletlerin (BM) 1990 yılında 1 Ekim’i Dünya Yaşlılar Günü ilan ettiğini anımsatan Aydın, 2050’de dünyada ilk kez yaşlı sayısının, çocuk sayısına ulaşacağının tahmin edildiğini ifade etti. Dünya nüfusunun 2 milyarını 2050’de yaşlıların oluşturacağına işaret eden Aydın, “Türkiye, genç nüfusuyla öne çıkarken, 2023 itibarıyla yaşlı nüfusumuz yüzde 10’a ulaşacak.” diye konuştu.

Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresinin ortalama 78 yıl olduğunu vurgulayarak, yaşlı nüfus ve yaşlılıkla ilgili yapılması gerekenlerin giderek arttığını dile getirdi. Yaşlıların hakları ve refahına yönelik küresel gelişmelerle yerel uygulamaları yakından takip ettiklerini belirten Aydın, yaşlı bireylerin sosyalleşebilmelerini ve daha aktif olabilmelerini hedeflediklerini anlattı. Yapacakları çalışmalar hakkında da bilgi veren Konsey Başkanı Dr. Kemal Aydın, Dünya Yaşlılık  Platformu Kurarak yaşlıların haklarının daha iyi korunması ve onlara daha sosyal haklar verilmesinin hedeflendiğini  açıkladı. Dünya Yaşlılık Kongresi de yapmayı hedeflediklerini açıklayan Başkan Aydın  1  Ekim  2021 ile  1 ekim 2022  yılı “Dünya Mutlu  Yaşlanma ,Yaşlıların insan hakları  ve Kuşaklararası  Dayanışma Yılı” olarak kutlanacağını bildirdi.

HÜSEYİN AKIN - ANKARA

Yorum yaz