KADINLARIN SESİNİ DUYURAN LİDER

Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Başkanı Fatma Dinçer,  günün anlam ve önemine yönelik açıklamada bulundu. 

KADINLARIN SESİNİ DUYURAN LİDER
Saat: 20:40 Tarih: 05/12/2021 Tarih: 05/12/2021

5 Aralık 1934’te Atatürk, bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti ve seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile bundan tam 84 yıl önce kadınlar, en demokratik haklarına kavuştular.

Mülteci kadınlarla dernek binasında yapılan toplantıda kadın sorunları konuşuldu. Afgan kadınlar, "Türkiye bizim için çağdaş öncü bir ülkedir. Burada edindiğimiz bilgi beceri ve kazanımları Afganistan'da kullanmak istiyoruz. En büyük hedefimiz ve hayalimiz Türkiye kadını kadar güçlü ve aktif olmak." Dedi. 

Başkan Dinçer konuşmasının devamında, "5 Aralık 1934’te Anayasamızda ve Seçim Kanununda yapılan değişikliklerle Türk kadınları milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşmuşlardır.

Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte kadınlarımız çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmişler, eğitimde, sosyal hayatta ve çalışma hayatında yer almaya başlamışlar,

Önce belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınlar, Meclise girmişlerdir.

Kadınlarımızın katıldığı ilk genel seçim olan 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimlerinde, 17 kadın milletvekili TBMM’ye girmiştir.

Cumhuriyet tarihinde kadın ve erkeğin eşit yurttaş mücadelesinde gelinen noktada önemli bir yol kat edilmişse de bugün nüfusumuzun yarısı kadınlardan oluşmasına rağmen kadınlarımızın fiili olarak “eşit yurttaş” olamadıkları açıktır. Fırsat eşitliğinin sağlanamaması, kadın istihdamın arttırılmaması, siyasi karar alma mekanizmalarının içinde kadının yeterince yer alamaması, kadının insan haklarının ihlaline devam edilmesine neden olmaktadır.

Kadının her şeyden önce özgür birey olduğunun kabul edilmemesi, kadının insan haklarının ihlalinin önlenmesinin önündeki en önemli engeldir. Bu nedenle bireylerin ve toplumun zihniyet dönüşümünü sağlayacak bilimsel çalışmaların ve hukuki değişikliklerin yapılması zorunludur.

Kadın - erkek eşitliğini sağlayacak, kız çocuklarının kesintisiz eğitim yapmasına olanak sağlayacak, kadın istihdamını artıracak bir dizi yasanın çıkartılması; erken yaşta evlenmelerin, kadının şiddet, taciz görmesine engel olacak eğitimlerin verilmesi ve yasaların buna göre düzenlenmesi gereklidir. 

Kadının insan haklarının önündeki engellerin kalkması, yasal değişikliklerin yapılması, kadın - erkek eşitliğini sağlayacak toplumsal dönüşümün sağlanması   özlediğimiz beklediğimiz  hedefimizdir. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afganistanda ağır insan hakları ihalleri yaşandığına dair haberler aldıklarını belirterek, bu ihlallerin özellikle kadınlar ve kız çocukları ile ilgili olduğunu söyledi. Nüfusun yarısını tecrit etmek sadece bir insan hakları ihlali değil, ülkenin ekonomik, politik ve sosyal yaşamı için yıkıcı bir kayıptır.Afgan kadınının geleceği belirsizdir." Açıklamasını yaptı.

M.EMİN FİDAN - TOKAT

Yorum yaz